Ontprooien en ontplooien

(This blog post is in Dutch) In het boek ‘De prooi’ van Jeroen Smit wordt duidelijk wat macht en hebzucht met mensen doen.  ‘Ontprooien’ is hierop geïnspireerd, en betekent om de focus hiervan af te halen: in plaats hiervan zou ontplooiing de focus moeten hebben.

Op voorhand kan ik niet ontkennen dat ik al langjarig kritisch ben geweest op de financiële sector, al met klem medewerkers geadviseerd ‘geen zaken te doen met tussenpersonen en/of ongewenste polissen aan te schaffen’. In die zelfde lijn ook zaken geroepen die mijn vrienden liever niet hoorden, het H-woord,  de opdrijvende krachten van belastingaftrek, provisieregelingen, en actoren als  banken, notarissen en makelaars, sterker nog de consument,  die alsof het over korting op jurkjes gaat lekker veel aftrek wil genieten en daardoor hoger in de schulden is gekomen. We hebben zelf ook een korte periode een duur kantoor gehuurd, om  er bij te horen, en ook wij hebben aan de lijve meegemaakt hoe onze huurbaas is omgevallen.

imagesIn lijn met het boek ‘de Prooi’ heb ik het werkwoord  ‘ontprooien’  gebruikt om aan mensen uit te leggen wat macht en hebzucht met je doet, het boek beschrijft dit in extreme.

We werken ondertussen voor de curator van een van de omgevallen banken, we hebben veel kennis opgebouwd en veel inzicht verkregen in het reilen en zeilen van bijna alle actoren in de financiële markten, maar als je de kranten leest, kan iedereen dat begrijpen. Uiteraard zie ik ook dat banken en andere financiële instellingen nog niet volledig in het ‘mea culpa’ standje staan, maar ook wel meer inzien dan voorheen. En zich dus meer bewust zijn.

Maar we zijn nog zeker niet volledig ontprooid, recente zaken in commerciële vastgoed, salaris, exorbitante afkoopregelingen, derivaten en percentage lege kantoren 27% als we onverhuurd en verhuurd optellen.

Stel nu dat we op zijn Duits, of Amerikaans  echte shifts zouden kunnen maken voor de volgende gebieden:

  • huizenmarkt (goedkoper en gericht op aanstaande kopers) en dus ook met een reële waarde voor huizen (interventie op bestaande fiscale systemen),
  • kantorenmarkt (deltaplan sloop, hergebruik en upgrade),
  • arbeidsmarkt (werken met plezier voor een langere tijd)

Dan kan ook de financiële sector banken, verzekeraars en pensioenfondsen een slag maken en gaan doen waarvoor ze primair zijn opgericht en dingen die goed zijn voor ons, de bv-Nederland en uiteindelijk de wereld. Waarom wachten op de zwarte zwaan.

Dan is ontplooien de uitdaging, mensen, organisaties, bedrijven, overheid, gericht op volgende generaties. Werk, inkomen en vermogen evenredig verdelen zodat iedereen kan participeren en bijdragen.

Klinkt voor vele wellicht links of soft, maar we kunnen beter, leuker en goedkoper voor elkaar zorgen. Dat kunnen banken ook, met andere diensten als crowdfunding, peer-to-peer financieringen, helpen met de financiën (nog voordat er schulden zijn) van bedrijven en consumenten. En dat geldt mijns inziens voor bijna alle sectoren.

Over de auteur: Meino Zandwijk (twitter: @meinozandwijk) is oprichter en directeur van Dutch.com, een adviesbureau gespecialiseerd in het gezond houden van organisaties. De laatste jaren is Meino sterk betrokken bij ondernemingen die impact willen maken op de maatschappij zoals; de Groene Zaak, Social Enterprise NL en Circle Economy. Sinds juni 2013 schrijft hij op persoonlijke titel voor Corporate Shift.

Leave a comment